En pådriver for samspill og sirkularitet i hele verdikjeden

Sirkularitet

Vi har satt oss som mål å bidra til å utvikle sirkulære forretningsmodeller, produkter og løsninger.
Vi skal være en nøkkel til grønn omstilling.

ESG-samarbeid

Vi er en klynge av fremoverlente bedrifter som er opptatt av sirkularitet og bærekraft i hele verdikjeden. Vi jobber for å utvikle innovative forretningsmodeller, produkter og løsninger som spiller på lag med naturen og bidrar til en grønn omstilling.

I klyngen deler vi kunnskap om krav og løsninger for å hjelpe våre medlemmers innsats innen ESG-arbeid (Environmental, Social, and Governance).

Vi tilbyr blant annet forum, kurs og kompetanse innen bærekraftig praksis. Gjennom vårt tilbud, og i samarbeid med gode fagressurser, gir vi konkret hjelp til å forstå ESG og krav til bærekraftsarbeid i bedriftene.

Dette gjør vi også gjennom erfaringsutveksling og kunnskapsbygging i forumet ÅKP TouchBase Bærekraft. Forumet er et samarbeid med ÅKP, og er åpent for bedrifter på tvers av sektorer. I 2023 er forumet finansiert gjennom egen medlemsavgift, men NCE Blue Legasea sine medlemmer får denne dekket gjennom medlemsavgiften.

Våre bedrifter og partnere kan vise til sporbarhet, effektiv ressursbruk, miljøvennlige avtrykk og lønnsomhet. Vi har mange eksempler på beste praksis som inspirerer andre.

Gjennom tett samarbeid innad i klyngen, der vi deler kunnskap og erfaringer, øker vi lønnsomheten ved å skape stordriftsfordeler.

Land møter hav-samarbeidet, delfinansiert av Innovasjon Norge synliggjør og demonstrerer sirkularitet gjennom effektivisering av prosesser og bruk av avansert teknologi for bedre ressursutnyttelse i bioøkonomien.

I klyngen øker vi våre medlemmers prosesstekniske kompetanse spesielt gjennom kapasitetsløft-prosjektet Fisk 4.0 (Norges Forskningsråd).

Sirkulærøkonomi-program og Biokonferansen 2024 er tiltak som skal bygge kompetanse og sette aktørene i klyngen bedre i stand til å etablere industrielle sirkulære samarbeid., Møre og Romsdal fylkeskommune finansierer deler av disse aktivitetene gjennom Skaparkraft-satsingen til fylket.

Sporbarhet, effektiv ressursbruk, miljøvennlige avtrykk og lønnsomhet

Industrielle symbioser

Vi kobler grønn og blå næringsmiddelproduksjon gjennom forskning, utvikling og digital teknologi for å skape mer effektive verdikjeder og markedsplasser.

Vi er i gang med å mobilisere industrielle samarbeid og symbioser som bidrar til effektive og bærekraftige løsninger på tvers av bransjer, regioner og landegrenser. Dette gjør vi blant annet gjennom Land møter hav-samarbeidet og det treårige EU-prosjektet Blue Bio Cluster (BBC).

Land møter Hav-samarbeidet er en viktig muliggjører og partner for å få fart på regionalt industrielt samarbeid:

Prosjektet Land møter Hav er et samarbeid mellom de fire nasjonale klyngene NCE Heidner Biocluster, NCE Seafood Innovation, NCE Blue Legasea og Biotech North. Prosjektet bidrar gjennom aktiviteter som kunnskapsdeling, kartlegging, workshops og egenprosjekter til bærekraftig innovasjon og industriutvikling på tvers av blå og grønn bioøkonomi. Målet er økt vekst, økt sirkularitet og økt bærekraft i bionæringene.

Vi bidrar til å tydeliggjøre dataene medlemmene trenger for å ta kvalifiserte beslutninger, samtidig som vi adresserer lønnsomhetsdilemmaer. Vi er oppmerksomme på EU sine taksonomikrav og rapporteringskrav, og som klynge deler vi aktivt kompetanse og kunnskap for å møte disse kravene.

Sammen streber vi etter en sterkere posisjon på bærekraftige løsninger og produkter som bidrar til en mer ansvarlig og lønnsom fremtid.

Blue Legasea – en bevegelse mot en sirkulær og bærekraftig fremtid!

  • ÅKP TouchBase Bærekraft
  • Workshops
  • Seminarer
  • Kurs
  • Sirkulær økonomi program,
  • Biokonferanse
  • Land møter Hav samarbeidet – innovasjon og utvikling på tvers av blå og grønn bioøkonomi

Noen av våre tilbud i 2023 og 2024